image

Liberator Jose Antonio

Liberator Jose Antonio

image

 

 

Ontmoet Jose Antonio
Leeftijd: 43
Land: Spanje
Een hemofilie A patiënt
Uitdaging: De hoogste piek van het Iberische schiereiland beklimmen

 

 

Ontmoet Núria
Leeftijd: 42
Land: Spanje
Rol in uitdaging: Ultra Trail World Champion

image

Mijn naam is José Antonio, ik ben geboren in de stad Alicante (Spanje). Toen ik 7 maanden oud was, verhuisde mijn familie naar Madrid vanwege mijn ziekte, hemofilie, zodat ik dichter bij mijn behandelcentrum kon zijn, waar ze sindsdien mijn ziekte behandelen. Toen ik klein was, was ik een heel gelukkig kind, ik speelde en rende zoals de andere kinderen. Het was misschien op eigen risico, maar wat ik in mijn jeugd heb geleerd, heeft me ongetwijfeld geholpen in het leven te slagen. Mijn levensmotto dat me altijd heeft geholpen om onmogelijke dingen te bereiken is "mijn angst is mijn partner en mijn moed is mijn kracht".Tegenwoordig leid ik een gecompliceerd leven, maar op basis van mijn houding en doorzettingsvermogen heb ik mijn droom bereikt: het schrijven van een boek over mijn leven. Mijn grote uitdaging nu is om het hoogste punt van het Iberisch schiereiland te bereiken (3.478 meter). En daar, terwijl ik naar de lucht kijk, wil ik mijn vader een exemplaar van mijn boek aanbieden, omdat hij me daarboven beschermt.

Een onmogelijke droom

Mijn vergeten dromen terugpakken

Dat is hoe mijn tweede kans in mijn leven is begonnen; door terug te gaan naar mijn sportieve leven na een enkelblessure veroorzaakt door artritis. 48 uur na de operatie, en na het overwinnen van al mijn angsten, was ik in staat om zonder krukken te lopen. Ik was dankbaar voor het werk dat de traumachirurg heeft gedaan. Ik had een volgende uitdaging in mijn leven bereikt, tezamen met mijn 'vriend' hemofilie. Een vriend die mijn leven soms in gevaar bracht door een bloeding of een val.

 

Werken om de uitdagingen in mijn leven te overwinnen

Ik beschouw mezelf gelijk aan ieder ander maar tegelijkertijd ben ik ook anders. Van jongs af aan heb ik geleerd dat mijn leven niet gemakkelijk zou zijn en dat ik de dingen op mijn eigen manier moet verwerken. Zelfs met een enkelblessure bereikte ik al hoogtes van meer dan 2.000 meter, maar de pijn zorgde ervoor dat ik minder bereid was om de berg te beklimmen. Door de operatie gaven de dokters me weer een nieuwe kans om gelukkiger te zijn en mijn sportieve leven te hervatten. Ik val altijd terug op mijn ervaring en levenslessen om onmogelijke dingen te bereiken. Een basistraining vanaf het begin om een zeer hoog niveau te bereiken.

Mijn vooruitgang in het trainen (zie tabel)

Jaar/route

activiteit

Hoogte, afstand

Beoordeling

Voorbereiding

 

2015

Wereld

Trektocht

 

 

 

2.265 NAP,

7.5 km

Gemakkelijke route, stabiel terrein in 6 uur met veel stops

De inactiviteit heeft zijn tol geëist. De basistraining was niet voldoende, we hielden regelmatige training vol, gedurende 2 weken met 7 km wandelen en rekken. Ik ben begonnen mijn bovenlichaam te trainen door om de dag 15 minuten gewicht te heffen. Gezond

dieet inclusief alle voedingsmiddelen.

2015

Las Machotas (Madrid)

Trektocht

 

 

1.466 NAP,

10 km

Gemakkelijke route, stabiel terrein in 7 uur met veel stops

Het belangrijke resultaat van mijn training begon te werken, dus ik ging door met 2 dagen wandelen en twee 15 minuten durende sessies gewichtheffen. En ik begon te werken op een trillend platform gedurende 5 minuten elke 3 dagen.

2015

Peñalara (Madrid)

Trektocht

 

2.428 NAP,

12 km

Gemiddelde route over los en steenachtig terrein. 8.5 uur met tussenpozen.

Voor de tweede keer in mijn leven raakte ik  de hemel boven Madrid aan en ik begon weer te dromen over het beklimmen van alle hoogste bergen in Madrid.

Mijn training intensiveren door elke dag 10 minuten fietsen toe te voegen en het vetgehalte van mijn maaltijden te verlagen.

 

NAP: Normaal Amsterdams Peil
 

In een jaar van ongelooflijke herontdekking waarin ik begon met een basistraining en dit stap voor stap opbouwde, is het me gelukt de hoogste berg in Madrid te beklimmen. Mijn geest werd sterker.

 

Geef lichamelijke en mentale voorbereiding nooit op

In 2016 begon ik te werken aan de verbinding tussen mijn lichaam en mijn geest, vertrouwend op mijn vaders advies om nooit op te geven.

Om mijn grootste en laatste droom te behalen moet ik uitermate goed voor mezelf zorgen en mezelf toestaan te herstellen na een moeilijke training. Na het beoefenen van sport denk ik altijd terug aan de tips die de traumachirurgen me gaven tijdens mijn jeugd: mijn lichaam tot rust brengen door koud water en ijs te gebruiken, voldoende rustmomenten nemen en mijn gewrichten licht te belasten na het rusten zodat ze actief blijven. Deze methode geeft me weerstand en veel minder spierpijn. Mijn keuze voor een hoog-risico sport houdt me ook steeds alert en ik weet hoe ik mezelf moet beschermen door gebruik te maken van warmhouders, en enkelbeschermers indien nodig, door de juiste kleding te dragen en stevige wandelschoenen aan te trekken. Zodoende bescherm ik mijn enkel en heb ik daarnaast naturlijk altijd stollingsfactor bij me voor het geval dit nodig is.

De droom voortzetten: geloven is kracht

Laten we doorgaan met mijn tweede tabel met successen, in intensiteit toenemende trainingen en een persoonlijke meditatie om mijn droom te verwezenlijken. Geloven is kracht! Dat is de mentale houding die ik steeds gebruik om mijn doelen te halen.

Je hebt een winnaars- en doorzettersmentaliteit nodig door er dagelijks aan te werken. Voordat ik begin met elke geplande bergbeklimming, bestudeer ik het zorgvuldig en analyseer ik alle gevaren om mijn vertrouwen te laten groeien.

Afwisselen met andere sporten

Ik ben begonnen met mijn persoonlijke voorbereiding om voortuitgang te boeken op mijn prestatie. Ik heb nieuwe sporten toegevoegd zodat mijn trainingen niet te zwaar waren en ik ben mountain biking en kanoën gaan afwisselen om ervoor te zorgen dat ik gevarieerde oefeningen had. Ik miste echter iets essentieels, inclusief goede voeding.

Jaar/Route

Activiteit

Hoogte/afstand

Beoordeling

Voorbereiding

2016

Faldas pico lobo

(Guadalajara)

Trektocht

 

 

 

2.120 NAP, 11km

Gemiddelde en lastige route over onstabiel, steenachtig terrein, in een drukkende hitte gedurende 7 uur.

Dit was een grote psychologische test en ik heb voor deze route gekozen vanwege de moeillijkheidsgraad veroorzaakt door de skiliften. De training was twee keer per week met meer gewichten, fietsen en een verhoogde intensiteit op de trilplaat.

2016

Lagunes en 'Bird's Nest'

(Madrid)

Trektocht

 

 

2.334 NAP, 5 km

Moeilijke route tijdens dooi, glad en gevaarlijk terrrein gedurende 8 uur.

Risico's nemen en winnen! Dat is mijn instelling! Door langdurige en gevarieerde training is het me voor de derde keer gelukt om de Bird's Nest te doen.

2016

Honey Beak

(Madrid)

Trektocht/

klimmen

 

 

1.564 NAP, 5 km

Gemakkelijke route, focus op de finish, 3,5 uur

 

Je begint met wandelen maar eindigt half klimmend.

Het is me gelukt deze legendarische top te beklimmen zonder touwen of klimgordels.

 

 

 

2016

2017 NAP

Moeilijk. De 'Bird's Nest' met sneeuw en ijs op 2.334 NAP

16 km en 8 uur en geregeld stops vanwege het gevaarlijke terrrein.

Onbekend met deze kant van de berg en met beperkte uitrusting hebben we besloten om 100 meter voor de top terug te keren.

NAP: Normaal Amsterdams Peil

Je moet je best doen als je wilt winnen

We bereikten het laatste stuk van mijn voorbereiding om te proberen mijn droom te behalen. Er waren nog steeds dingen die ik op psychologisch niveau niet kon bereiken om me elke dag te helpen mijn uitdagingen aan te gaan. Mijn coach Nuria Picas kwam aanzetten met een verbazingwekkend cv met enorm veel bergsportervaring om me te helpen bij het verkrijgen van wat er ontbrak.

image

Ik sprak met haar over mijn training en prestaties en haar psychologisch advies heeft me ontzettend geholpen de missende puzzelstukjes in te vullen en het risiconiveau aan te nemen die ik nodig had om te winnen!

Het was me al meerdere keren gelukt om verscheidene 2000 meter hoge bergen in Madrid te beklimmen maar om mijn levensdroom te realiseren, de hemel van het Iberisch schiereiland aan te raken, had ik nog meer mentale inspanning nodig. Echter, deze keer had ik de hulp en het advies van mijn coach. 

Mijn uitdaging

In 2019 is het me gelukt om zeer gevaarlijke en zeer moeilijke hoogten van meer dan 2.000 meter te bereiken. Het is me gelukt om 8 toppen van legendarische bergen te beklimmen, inclusief de 'Reventón' en 'Siete Picos'. De laatste heb ik in 1 dag beklommen. Zeer rotsachtige bergen (een ongunstig terrein voor mijn enkels) waar ik zenuwachtig voor was. Maar het is me geleidelijk aan gelukt deze mentale uitdagingen te overwinnen door te visualiseren wat ik boven op de top zou vinden: het doel dat ik nog niet had bereikt.

Mijn prestatie was goed, maar ik had nog meer nodig om mijn doelen te behalen en ik wist dat ik gewoon harder moest proberen. In 2019 heb ik mijn training tot het maximale verhoogd, ongeacht de hoeveelheid tijd die ik had. Ik zorgde ervoor dat ik 8 uur per dag aan training voltooide, 10 km per dag met afwisselend een snelle tred en hardlopen, 3 dagen per week trainen met gewichten, buikspieren, opdrukken en rekken, en bergbeklimmen in de weekenden.

Mijn lichamelijke uithoudingvermogen en winnaarsmentaliteit waren mijn basis, maar voldoende technische informatie was ook nodig, dus dank je Nuria Picas, mijn coach, voor de aanbevelingen en het advies die allemaal noodzakelijk waren. Dit heeft me geholpen met de grote uitdagingen die ik tegenkwam onderweg, zoals hoogteziekte en omgaan met de hardheid van het terrein. Nuria begreep mijn uitdagingen en ik nam voldoende risico om dit avontuur te winnen.

image

Blog 5:

Ik heb 93% van mijn vermogen benut. Slechts 7% van mijn inspanning is gewijd aan geluk en de angst die me soms tegenhield. Ik vertrouwde op mezelf en ik wilde in juli 2019 het schiereiland veroveren.

image

Klik hier om meer te lezen over hoe het is om te leven met hemofilie in verschillende levensfases.